בניית מכונות לתעשייה

מכונות הן כלים הנמצאים בלב הפעילות התעשייתית, והן מייצרות כיום חלק ניכר מהחפצים שבהם אנו משתמשים ביום יום, אבל אפילו המכונות עצמן הן מוצר שמישהו צריך לייצר. בין שאתם מעוניינים במכונות לייצור המוני או שאתם במצב שבו דרושה מכונה אחת מיוחדת, תכנון ובנייה שלהן הוא עניין השמור למומחים. לפניכם מבט מקרוב על נושא זה, שיעלה כמה היבטים חשובים ומעניינים שלו.

 

בניית מכונות – תיאום צורכי הלקוח

בניית מכונות צריכה להתחיל מדרישות הלקוח. לכן השלב הראשוני והחשוב ביותר הוא תיאום בין הלקוח ליצרן המכונה. היבטים שונים של הדרישות יוגדרו בבירור במהלך הפגישה, והצדדים ישקלו ויבחנו אותם ביחד. היצרן יביא לשולחן את ניסיונו הרב ובאופן ספציפי מומחים שונים שלו המתמחים בתחומים כגון מכניקה, אוטומציה, בקרת איכות ועוד. שלב זה יתבטא בהמשך בשרטוטים ראשוניים של המוצר, שבעזרתם ייבנה לאחר מכן אב טיפוס לניסיון. השרטוטים מבוצעים כיום במחשב ואפשר גם להמחיש היטב תכנונים כאלו באופן תלת ממדי וריאליסטי למדי. שלב התיאום חשוב מאוד להצלחת התהליך בהמשך. למעשה, ביצוע שינויים בהמשך עשוי להיות יקר ומורכב, ודיון על שינויים וביצועם בתכנון הראשוני יכול להיות מהיר וזול הרבה יותר. לכן זהו שלב שמומלץ מאוד להשקיע בו זמן רב ככל הנדרש. מעבר לעלות המכונה עצמה ול-TCO עשויים להיכנס עוד שיקולים כלכליים שונים, למשל שיקולי החזר השקעה (ROI או Return On Investment) ועלות שעת עבודה של המכונה. היבטים אלו משפיעים על השאלה של כדאיות הרכישה בהתחשב במחיר המכונה, אך הם מושפעים גם מאופן תכנון המכונה ולכן אלו הם שיקולים שכדאי לזכור כבר במסגרת התכנון.

 

משתנים שצריך להביא בחשבון בבניית מכונות לתעשייה

כדי להכין את המוצר המושלם שיספק ללקוח בדיוק את מה שהוא צריך, יש להביא בחשבון כמה משתנים:

סוג הטכנולוגיה הנדרשת

המכונות משלבות טכנולוגיות שונות לדרישת הלקוח, וסוג הטכנולוגיה הנדרשת תלוי גם בסוג המכונה המיוצרת. יש למשל הבדל בין פיתוח מכונות הרכבה לבין פיתוח מכונת בדיקה או מכונה סדרתית.

כיצד המכונה תפעל

האם המכונה תופעל באופן חשמלי, פנאומטי, משולב או אחר? אילו פעולות היא תידרש לעשות? באיזו מהירות היא תנוע? מהי רמת הדיוק הנדרשת בתנועת המכונה? השיקולים האלו חשובים בסופו של דבר למבנה המכונה בפועל.

רמת האוטומציה

רובוטיקה ואוטומציה וכן אוטומציה תעשייתית באופן ספציפי הם תחומים מורכבים מאוד, אשר יכולים להתבטא באופנים רבים ומגוונים. התחומים האלו רלוונטיים כאשר מביאים בחשבון את רמת האוטומציה של המכונה, בין שמדובר במכונה ידנית, אוטומטית או משהו באמצע.

תחום התעשייה

יש אין ספור ענפי תעשייה בארץ כגון תעשיית מוצרי המזון, מוצרי קוסמטיקה, מוצרי פלסטיק לחקלאות ועוד, ולכל אחד יש דרישות שונות המשפיעות גם על המכונות. למשל, בניית מכונות למעבדות צריכה להביא בחשבון את הדרישות המיוחדות מאוד של תחום זה.

 

כיצד נבחר חברה לבניית מכונות?

תכנון מכונות ולאחר מכן בניית מכונות לתעשייה הם אתגרים לא פשוטים, ולכן חשוב לבחור היטב בחברה המתאימה שתשלים את המשימה. ניסיון החברה הוא חשוב מאוד, וכולל גם את התמחותה וניסיונה ספציפית בסוג המכונות שבו אתם מעוניינים ובענף המקצועי שבו אתם פועלים. עוד כמה דגשים חשובים במיוחד בבחירת חברה כזו הם הרכב הצוות המקצועי שלה מבחינת מומחים מתחומים רלוונטיים, עד כמה החברה מבוססת וותיקה וכמובן המחיר שהיא נותנת לכם.

 

מהו התהליך לבניית מכונות ברמה מקצועית?

בין שאתם צריכים מכונה מסוג נפוץ כמו מכונת הרכבה או מכונה ייחודית יותר, הבנייה המוחשית מתחילה משלב של בניית אב טיפוס. אב הטיפוס נבחן בתנאים משתנים ואת המסקנות מבדיקתו אפשר ליישם באמצעות הכנסת שיפורים שונים. לבסוף מגיעים לתכנון שנראה טוב דיו ללקוח, ואז עוברים לשלב הייצור של המוצר הסופי. תהליך הייצור עצמו יתוכנן בצורה חכמה כדי להיות מהיר וזול ככל האפשר, כדי העלות ליצרן לא תייקר את עלות המוצר הסופי, אבל כמובן אין שום פשרה באיכות על הדרך והלקוח יקבל את המוצר הכי טוב שהוא יכול לבקש.

 

איך נתמחר את עלות המכונה?

כאשר אתם מזמינים תכנון ובנייה של מכונה מחברה מקצועית, שאלת המחיר היא שאלה בסיסית וחשובה ביותר. המחיר תלוי קודם כול בדרישותיכם מבחינת בחירת החומרים, יכולות המכונה, מורכבות התכנון שלה וכדומה. כמו כן, העלויות של תהליך הייצור ישפיעו גם כן על מחיר המכונה החדשה, ויש גם היבט של רווח ליצרן. כדאי לזכור בהקשר זה שככל שפונים ליצרן בעל מוניטין רב יותר, כך ניסיונו ואיכות עבודתו יספקו לכם מוצר טוב יותר. איכות זו במוצר שתקבלו תתבטא גם בהגדלת הרווחים ממנו וצמצום ההוצאות שיידרשו סביבו. לכן, יצרנים איכותיים יגבו לרוב סכומים גבוהים יותר ממתחריהם, אך זהו עניין המשתלם בסופו של דבר גם ללקוח. העלות מול יצרן המכונה תהיה בהמשך רק חלק מחישוב העלויות הכולל, כלומר היא תהיה חלק מחישוב עלות הבעלות הכוללת (Total Cost of Ownership) שלה, אשר מביא בחשבון גם את עלויות התחזוקה, הפחת בערך המכונה עם הזמן וכדומה.

 

האם אפשר לייבא מכונות מחו”ל?

מכונות לתעשייה אינן מוצר זול לתכנון וגם לא לייצור. לכן באופן טבעי אנשים ועסקים מחפשים דרכים לצמצום העלויות הקשורות להשגתן. במוקדם או במאוחר, עולה גם הרעיון של ייבוא מכונות כאלה מחו”ל. אז כן – אפשר בהחלט לעשות זאת, אבל לא בטוח שהצעד כדאי.

איך אפשר לייבא מכונות לתעשייה?

הנקודה המרכזית בייבוא מכונות לתעשייה היא הצורך לבחור בספק המתאים ביותר בחו”ל. מבחר הספקים הזמינים גדול מאוד, אך זהו גם המקור לאתגר. כיצד מסננים ומתמקדים רק ביצרנים האיכותיים והאמינים באמת? וכיצד בוחרים מתוכם את היצרן המתאים באופן המיטבי לדרישות ולצרכים שלכם? די שתבדקו את היצע הספקים במדינה כמו סין ותגלו שעומדים לפניכם אין ספור יצרנים שאת רובם אתם כנראה לא מכירים. אז ידוע שבסין אפשר למצוא הכול ובזול, אך האם הזול יעלה לכם ביוקר? מעבר לבחירת היצרן המתאים ביותר בחו”ל, יש גם שיקולים הקשורים לתהליך הייבוא עצמו כמו היבטי בירוקרטיה, שיקולי מכס ומיסוי שונים וכדומה. כמו כן, כדאי לזכור שהתקשרות עם ספק בחו”ל היא במידה מסוימת הליכה אל הלא נודע. ייתכן שאתם לא מכירים את התרבות העסקית במדינה הזרה, אשר עלולים להיות שונים מאוד מהמקובל בישראל. כמו כן, עם ספק במדינה שאתם לא מכירים, הסיכוי שתקבלו עליו חוות דעת מקולגות הוא נמוך יחסית. אם נושא ייבוא המכונות חדש לכם וגם אם לא, כדאי לבדוק אותו בעזרת ייעוץ מחברה מקומית המתמחה בכך.

 

לסיכום

בניית מכונות לתעשייה היא עניין שבו איכות העבודה חשובה ביותר. לכן מומלץ לקדם את התהליך רק בעזרת חברה אמינה, מנוסה ואיכותית במיוחד.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות