סוגי אוטומציה

מה זה אוטומציה, אילו סוגים קיימים ומדוע למפעלים וחברות מומלץ לעשות שימוש בכלי זה? כל התשובות במאמר הבא

בשנים האחרונות ישנה התקדמות משמעותית בעולם האוטומציה. יותר ויותר מפעלים וחברות ממגוון תחומים כמו רפואה, חקלאות, רכב או הייטק, נעזרות באוטומציה כדי לשפר את תהליכי הייצור ואת אספקת המוצרים והשירותים שלהם. אוטומציה מוגדרת כטכניקה של הפיכת מנגנון, תהליך או מערכת לפעולה אוטומטית. למעשה, מדובר ביכולת לבצע פעולות שונות באופן אוטומטי ללא מגע אדם בעזרת מכונות, מערכות בקרה ומחשבים.

מהי אוטומציה? שם כללי למגוון רחב מאוד של טכנולוגיות הכוללות רובוטיקה, טלמטריה ותקשורת, אלקטרואופטיקה, אבטחת סייבר, מדידת בקרה ותהליכים, חיישנים, יישומים אלחוטיים, שילוב מערכות, מדידת בדיקות ועוד.

 

אילו סוגים קיימים?

מכונות הרכבה

אלו מכונות המיועדות להזיז ולהרכיב באופן אוטומטי חלקים שונים אחד על גבי השני. כך למשל, בתעשיית הרכב יש כיום שימוש נפוץ במכונות הרכבה. בעבר, לפני ההתפתחות הטכנולוגית, ייצור הרכב התבסס בעיקר על עבודה ידנית. העובדים היו מרכיבים את החלקים השונים בעזרת פעולות שונות כמו ריתוך. כיום, האוטומציה החליפה את כוח האדם האנושי, ומכונות הרכבה הן אלו שמרכיבות את החלקים השונים במכונית. חלק מהמכונות מיוצרות בהתאמה אישית לצורך ביצוע ההרכבה, בעוד שמכונות אחרות מבצעות את ההרכבה בעזרת רובוטים.

אוטומציה המחליפה כח אדם

בשנים האחרונות, מפעלים וחברות רבות מתחום ההייטק, הרפואה, החקלאות והרכב, בוחרות להחליף את כוח האדם במערכות אוטומציה. מדובר במכונה אשר מבצעת סדרת פעולות ברצף או מתוכננות מראש או על פי גורמים משתנים בהתאם לנתוני השטח המגיעים ממצלמות או חיישנים. המכונה מבצעת את הפעולות הנדרשות באופן מדויק ומהיר יותר מהאדם, ובניגוד לעובד האנושי היא אינה זקוקה להפסקות וחופשים. כך לדוגמה, אנחנו ב”ארק אוטומציה” פיחתנו אוטומציה רובוטית המסוגלת לקטוף תפוחים מהעץ ללא מגע אדם. מכונת האוטומציה פועלת על בסיס תוכנה לאוטומציה. תוכנה זאת מחברת בין החיישנים והמצלמות, קוראת את המצב הנתון ונותנת פקודות לגריפים של המכונה לבצע את הפעולות הנדרשות. פיתוח אוטומציה הפך להיות זול ונגיש יותר עם השנים, ולכן אוטומציה למפעלים ואוטומציה לחברה הפכו למבוקשים מאוד.

אוטומציה תהליכית

אלו מכונות  שיש להן תפקיד מסוים בתהליך הייצור של חומרים שונים. אם בעבר מפעל לייצור מעדני חלב היה זקוק לעובדים רבים שיפעילו משאבות חלב, הרי שכיום ניתן להחליף חלק מהעובדים במכונות אוטומציה תהליכית שיבצעו פתיחה אוטומטית של המשאבות. כך המכונות מסייעות לקצר את תהליכי הייצור וחוסכות שכר על כוח אדם. המכונות מבצעות את הפעולות לפי התזמון המתאים ובאופן מדויק לפי הדרישות של המפעל.

אוטומציה ממוחשבת

אוטומציות המבוססות על תוכנה. הן לא מערבות חומרים או חלקים שונים, אלא ממוחשבות לחלוטין. כך לדוגמה, צ’אט בוט – מדובר בתוכנה שמפעילים אתרי אינטרנט שונים כמו חנויות וירטואליות או סוכנויות ביטוח. תפקידו של הצ’אט בוט הוא לנהל אינטראקציה עם הגולש באמצעות ממשק צ’אט. הצ’אט בוטים עוזרים למנוע את נטישת הגולש מהאתר, מספקים לו שירות לקוחות, עונים לו על שאלות נפוצות, מניעים אותו לרכישה באתר ולהשארת פרטי הקשר שלו לצורך הגדלת המכירות של העסק. הצ’אט בוט מבוסס על אינטליגנציה מלאכותית והוא יודע לנהל תקשורת כמעט אנושית עם הגולש. הוא מחליף את הצורך בנציגי שירות לקוחות ומכירות, והוא זמין 24 שעות ביממה.

מדוע חובה לעשות שימוש באוטומציה?

מערכות אוטומציה מסייעות לצמצם את כוח האדם, ולהחליף את העבודה הידנית במכונות אוטומטיות. כך שבטווח הארוך, החלפת העובדים עוזרת לחברה להפחית את עלויות המשכורות ולהחזיר את ההשקעה שלה. בנוסף לכך, קיימות פעולות שונות שבני אדם אינם מסוגלים לבצע כמו למשל עמידה בטמפרטורות קיצוניות. הפתרון הוא להיעזר במכונות המסוגלות לעמוד בתנאי סביבה שונים. מערכות אלה מבצעות את הפעולה באופן מדויק ובזמן הקצר ביותר, תוך בקרת איכות וצמצום טעויות אנוש. בשל כך, חברה המעוניינת להתקדם, להתפתח ולשפר את תהליכי הייצור שלה חייבת לעשות שימוש באוטומציה.

מה כולל תהליך פיתוח אוטומציה?

במסגרת פיתוח אוטומציה יש לבחון את תהליך הייצור הנוכחי בחברה ולבדוק כיצד ניתן לשפר את תהליכי הייצור באמצעות מערכות אוטומציה. אנחנו ב”ארק אוטומציה” מכינים מסמך אפיון המפרט את רצף הפעולות שמוכנת האוטומציה נדרשת לבצע, מהי מהירות העבודה ורמת הדיוק הנדרשת למכונה ועוד. בהתאם למסמך האפיון ולצרכים של הלקוח, מהנדס אוטומציה מתכנן את המערכת המיועדת למפעל או החברה. בנוסף, תפקידו של מהנדס אוטומציה הוא לערוך אינטגרציות בין המערכות השונות של האוטומציה. צוות המהנדסים בונה דגם אב טיפוס הממחיש את היכולות של המערכת לפני השילוב שלה במפעל החברה.

מה הן בדיקות אוטומציה?

לאחר פיתוח מערכות אוטומציה, יש לערוך בדיקות אוטומציה. מטרתן של בדיקות אלו היא לוודא שהמכונה מבצעת את הפעולה שהיא תוכננה לבצע. כך לדוגמה, אם תכננו מכונת הרכבה, בודק אוטומציה יבחן את איכות הרכבת החלקים של המכונה, את המהירות שבה היא מרכיבה את החלקים ואת רמת הדיוק שלה.
במסגרת בקרה לאוטומציה, נבחנים גם פרמטרים אחרים של המכונה בהתאם לדרישה, כמו עמידות בתנאי טמפרטורה קיצוניים כמו חום וקור, חוזק, קשיחות ועוד.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות