רובוטיקה בישראל

הנושאים של רובוטיקה ואוטומציה עברו שלבים רבים של התפתחות, כולל ההיבט החשוב של הטמעת רובוטיקה בקווי יצור. בעשורים האחרונים רואים גם התקדמות של רובוטיקה בישראל, כחלק מההתפתחות בנושא זה בעולם ובמסגרת מגמות עולמיות כגון תעשייה 4.0. מה היחס לענף זה בארץ ובעולם? אילו קשיים עולים בארץ בענף זה ואיך מתמודדים עימן? במאמר זה ניתן את כל המידע החשוב.

 

ענף הרובוטיקה בעולם

מיכון, אוטומציה ורובוטיקה שינו באופן ניכר את עולם הייצור ואת שוק העבודה בעשורים האחרונים. רובוטים הם כמובן בחזית המגמות האלה והם סוג מכונות מתוחכם מאוד. תחכום זה, אגב, הוא גם יתרון גדול שלהם וגם נקודה טכנית מאתגרת (שעל כך תקראו מייד). ענף הרובוטיקה בעולם נמצא היום במצב מצוין – מתקדם ועדיין רב פוטנציאל לשיפורים נוספים. רואים במסגרתו בין השאר הוזלות מתמשכות של חיישנים והיבטים נוספים של התחום ושל הרובוטים עצמם. במקביל, יש התקדמות בטכנולוגיות הבסיס, ברמת החומרה וגם התוכנה. למשל בנושא האלגוריתמים והאינטליגנציה המלאכותית. תודות לכך רואים התרחבות של ענף הרובוטיקה בכלל, כאשר האימוץ המתרחב גם מוביל לתמורות רבות בשוק העבודה.

 

כיצד פוגש אותנו ענף הרובוטיקה בישראל?

  • בתחום הביטחוני – היכולת להפעיל רובוטים למשימות שמסכנות בני אדם חשובה מאוד בתחום הביטחוני. זו היא רק דוגמה אחת, וכמובן בישראל שילוב הטכנולוגיה בביטחון הוא צורך חיוני. הדבר מתבטא באופנים רבים, כגון מלט”ים.
  • בתחום הבריאות – רובוטים מצטיינים בדיוק רב והיבט זה מיושם ברפואה לניתוחים בעזרת רובוטים. במקביל, מדינת ישראל מצטיינת ברפואה מתקדמת ושני אלה עשויים להשתלב היטב. רואים זאת למשל במוצרי חברת ReWalk, שהם מעין שלד חיצוני רובוטי לאנשים שנפגעו בעמוד השדרה.
  • בייצור התעשייתי – ייצור תעשייתי הוא תחום קלאסי לשימוש ברובוטיקה. התעשייה בישראל מגוונת וגם מצטיינת בשילוב נרחב של טכנולוגיה וחדשנות, וגם כאן רואים ביטוי לרובוטיקה.
  • בתחום החקלאי – ישראל בולטת למדי מבחינת חדשנות וטכנולוגיה בתחום החקלאות, עם המצאות כגון השקיה באמצעות טפטפות. רובוטיקה נדרשת בתחום זה למשימות כגון השקיה וקטיף.

 

אילו קשיים קיימים בתעשיית הרובוטיקה בישראל?

יש ברחבי העולם תמיכה שיטתית בקידום הרובוטיקה, שאותה רואים מצד מדינות רבות. בישראל, ההייטק מקבל דחיפה מתמדת קדימה באמצעות גופים כגון רשות החדשנות (סוכנות החדשנות הישראלית. לשעבר לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר). עם זאת, אימוץ הרובוטיקה בארץ הוא עדיין מצומצם ביחס למדינות אחרות כגון יפן או ארצות הברית. כמו כן, רובוטיקה היא כמובן שוק מסחרי וההיבט הכספי שלו משחק תפקיד מכריע. מבחינה זו, למדינה קטנה כמו ישראל לא קל להתחרות במדינות ענק וליצרנים מקומיים לא קל להתחרות במחירים הנמוכים של רובוטים מסין למשל. במקביל, אימוץ הרובוטיקה במפעלים ובפסי ייצור בארץ הוא לא רחב כפי שהוא יכול להיות. כך שיש אומרים שתעשיית הרובוטיקה הישראלית יכולה וצריכה להוסיף ולהתרחב ניכרות.

 

אילו פעולות מומלץ לקיים כדי להתמודד עם הקשיים הנ”ל?

מאחר שתחום הרובוטיקה ושוק המוצרים בו אינם חדשים, גם הדרכים לקדם אותם למעשה ידועות מדוגמאות בולטות לכך ברחבי העולם. לדוגמה, נקודה טבעית להתחיל בה היא שיפור ההכשרה לתחום זה. הרחבת התמיכה הממשלתית היא עוד היבט מפתח חיוני. כמו כן, בנושא זה נחוצה תמיד חשיבה משולבת, מכיוון שרובוטיקה היא עולם מורכב למדי, אשר משלב יכולות מתחומים שונים. לכן חיוני לחבר את תחומי הידע השונים האלה בצורה חכמה ויזומה.

 

מהם היתרונות שיש לתעשיית הרובוטיקה בישראל?

מדינת ישראל היא מדינה צעירה ומתפתחת במהירות, אשר נזקקה במהלך השנים לפתרון אתגרים מסוגים רבים בתחומים ביטחוניים, יצרניים ונוספים, וכך הדבר למעשה גם היום. ההייטק המקומי עשיר בחברות, חברות הזנק וחממות טכנולוגיות. במסגרתו, יש ידע רב שמתחבר בדרכים שונות לעולם הרובוטיקה. כך שכל או רוב אבני הבניין שדרושות לשוק הרובוטיקה, בהחלט נמצאות בישראל.

 

כיצד תחום הרובוטיקה בישראל משתלב בתעשיית ההי-טק?

כאשר מדברים על רובוטיקה, מדברים כמובן על הייטק וזהו נושא בולט מאוד בישראל. ברקע לכך, יש גם פעילות אקדמית ענפה שחלקה מתבטא בחברות הזנק ובכלל, יש את רוח היזמות הישראלית הידועה. כמו כן, תחום הרובוטיקה הוא תחום מאוד מולטי דיסיפלינארי. כלומר, הוא משלב עולמות ידע וטכנולוגיה רבים, כגון מכניקה, אופטיקה, פנאומטיקה, מחשוב, אלקטרוניקה ועוד. רואים זאת למעשה גם בתחומים יותר ותיקים כגון תכנון מכונות, למשל בשביל בניית מכונות למעבדות. מסביב לנושאים אלה, יש מגוון טכנולוגיות ויכולות טכניות מסוגים שונים, אשר משלימים את התמונה בייצור ובתפעול הרובוטים והמכונות למיניהן. למשל הדוגמה הבולטת של עיבוד שבבי ו-CNC. עושר האפשרויות הזה מסייע מאוד ליזמים ולעולם ההייטק המקומי מבחינת רובוטיקה ובכלל.

 

לסיכום

רובוטיקה, הייטק וחדשנות הלכו והולכים יד ביד זה זמן רב. לא נראה שבעתיד הקרוב תופעה זו תיחלש או תשתנה מהותית, אלא אם כבר תתרחב. תמיד יש הפתעות ולא קל לחזות את העתיד, אבל נראה שעל הרובוטיקה בהחלט אפשר להמשיך ולבנות כעולם טכנולוגי מבטיח שיוסיף להתקדם.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות