מחרטה

מחרטה היא סוג בולט מאוד של מכונה לעיבוד שבבי המשמשת לעיבוד גוש של חומר גלם. המחרטה היא חלק בלתי נפרד מעולם הייצור המודרני, אך למעשה למחרטה היסטוריה ארוכה למדי. מחרטות שימשו, ועדיין משמשות, לעיבוד חפצים מחומרים רבים ועבור תחומי ייצור ספציפיים. אם כן, מהי מחרטה, אילו סוגים קיימים ואיך היא פועלת? הינה כל מה שחשוב לדעת על מחרטות.

 

אילו סוגי מחרטות יש?

המחרטות היו במקור ידניות ועדיין נעשה שימוש בגישה הידנית למטרות כאלה. חריטה ידנית מתבטאת בציוד פשוט יחסית, בהתאמה גבוהה גם לחובבים, בעלויות יחסית נמוכות, בסיכוני בטיחות נמוכים – היתרונות לא מעטים. אך זו היא שיטה מוגבלת מבחינת שונות, ודאי בהקשר של ייצור מקצועי ותעשייתי. לכן, בעידן המודרני, עיבוד שבבי ו-CNC הולכים במקרים רבים ביחד. CNC הוא מנגנון של שליטה ממוחשבת על הפעלת מחרטה שבאמצעותו אפשר לפעול יותר במדויק, במהירות ובצורות מתוחכמות. באמצע, בין מחרטות ידניות למחרטות נשלטות CNC, ישנן מחרטות שהן חשמליות, רק מהיבט הסיבוב באמצעות מנוע חשמלי. שאר הפעולות שדרושות להפעלתן מבוצעות בצורה ידנית על ידי טכנאי שמתמחה בכך. בכל מקרה, הנעה חשמלית ואמצעי חיתוך מיוחדים הם הכרחיים כאשר מעוניינים לעבד ביעילות מתכות.

 

אילו סוגי חיתוך קיימים?

את חיתוך החומר שמעוניינים לעבד, אפשר לבצע בצורות רבות. סוג החומר שמעבדים למשל משפיע על סוג הסכין שתשמש לחיתוך. ישנו גם היבט של עומק החיתוך ואפשר לקבל באמצעותו תוצאות שונות לפי הצורך, אם מדובר בעיבוד באופן גס יחסית או יותר עדין. כמובן, אפשר לשלב שיטות חיתוך שונות כדי לעבד את חומר הגלם בכמה שלבים.

 

איך היא עובדת?

תהליך של עיבוד שבבי יכול להתבצע בשיטות רבות. באופן כללי אפשר לחלק זאת לשתי גישות: באחת, גוש החומר שמעבדים הוא סטאטי וראש המכונה מסתובב ומעבד אותו. גישה זו היא עקרון הפעולה של כרסומת, שהיא מכונת עיבוד שבבי בולטת אחרת. במחרטה לעומת זאת, הגישה השנייה, המאפיין העיקרי שלה הוא סיבוב חומר הגלם המעובד על ציר והצמדת סכין שמורידה ממנו שכבת חומר תוך כדי סיבובו. בשני המקרים מורידים “שבבים” מהחומר עד לקבלת התוצאה הרצויה ומכאן המונח “עיבוד שבבי”.

 

כיצד מפעילים מחרטה?

מחרטות מופעלות באופנים שונים בהתאם לסוג המחרטה – ידני, חשמלי או CNC וגם בהתאם לדגם המחרטה הספציפי. היבט הבטיחות הוא היבט מרכזי בכך כאשר הסיכון גובר ככל שמדובר בחריטת מתכת ובקרבה פיזית למכונה. שימוש במערכת CNC מצמצם סיכונים אלה מאחר שהוא מאפשר הפעלת מחרטות מרחוק דרך המחשב. החריטה היא פעולה שדורשת בחירת חומר גלם מתאים וגוש חומר בממדים שיתאימו למטרה וגם שיתאימו למכונה. ישנו שלב של קיבוע חומר הגלם במחרטה, אשר נעשה כמובן כאשר המכונה כבויה. אם עובדים ישירות עם המכונה כאשר היא פועלת, נכנסים לתמונה שיקולי בטיחות נוספים, למשל איך לגשת אל חומר הגלם המעובד מהצד הנכון. כל זאת איננו דבר של מה בכך. השימוש במחרטה הוא מיומנות טכנית שיש ללמוד ולרכוש בה ניסיון, גם מהיבט הבטיחות ובוודאי כדי להשיג תוצאות עבודה טובות. הניסיון מתבטא גם ביכולת להפעיל את המכונה באופן היעיל ביותר. כלומר, כדי להשיג במהירות המרבית ובמינימום עלות את התוצאות המבוקשות מפעולות החריטה.

 

לסיכום

לכל מי שמתעניין בייצור מוצרים, חשוב להכיר את המחרטות למיניהן ואת האפשרויות שהן מציעות. כמו כן כדאי להביא בחשבון שמחרטות מתכת הן מכשיר גדול ומסוכן יחסית שמיועד להפעלה בידי מקצוענים בלבד.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות