תכן מכאני

תכן מכני הוא תהליך שיטתי של תכנון מוצר חדש. תכנון בהקשר זה מכונה בעברית גם בשם “תיכון”. בין אם מדובר במכשיר פשוט (נאמר מסחטת תפוזים ידנית) או במכונה מורכבת במיוחד (כמערכת רובוטית מודרנית) – דבר אחד עומד תמיד מאחורי מוצרים מוצלחים: תכנון יסודי. איכות ויסודיות התכנון תשליך על איכות התוצר הסופי. גם אם בבסיס המכשיר ישנו רעיון פשוט למדי, ההגעה לשוק כשיש לכם מוצר מוגמר היא סיפור מורכב בהרבה, בוודאי בשוק תחרותי ובעל היצע מוצרים עשיר שיאתגר את המוצר החדש מבחינת יכולתו להצליח מסחרית.

מה זה תכן מכני?

תכן מכני הוא כל הדרוש לתכנון מוצר עסקי כתהליך מסודר, זהו מעין ניהול פרויקטים מסוג ייחודי זה. התכנונים שבהם מדובר עשויים להיות מורכבים למדי, למשל מבחינת חלקי המוצר, אופני פעולתו, הרכבתו, תחזוקתו, האינטראקציה בינו לבין משתמשיו המיועדים ועוד. תכנון וייצור מכונות סדרתיות מדגים אתגר כזה, אך גם ההליך הנכון בתכנון מוצר פשוט משלב לא מעט היבטים אשר יש להחליט באשר להם ולתכנן. לכן, לרוב מקדם זאת צוות שמורכב מכמה מומחים שונים. גיבוש צוות טוב ושיתוף פעולה בין חבריו חשובים מאוד ועוד נרחיב על כך בהמשך. הרעיון של אחראי בודד על התכנון כולו או מי שכל המידע החיוני מרוכז אצלו בלבד אינו מומלץ.

מדוע משתמשים בתכנון מכני?

תהליך התכנון השיטתי מספק יתרונות רבים. בפניה אל חברות תכן מכני ברמה גבוהה, תועלות אלה יהיו חלק מובן מהשרות. אך גם אם מבצעים חלק מהתהליך או את כולו לבד, חשוב להיות מודעים ליתרונות אלה. ראשית, התהליך מבטיח שדברים חשובים לא ייפלו בין הכיסאות. חשוב לזכור שפיתוח מוצר חדש עומד כמעט תמיד בפני מכשולים ואתגרים מסוגים שונים, אילוצים טכניים ואחרים. אלה עשויים להיות למשל תקנות מחייבות, מגבלות תקציב או מגבלות שנוגעות ללקוחות (כמו דרישותיהם ואופי השימוש שלהם במוצר). תהליך תכנון מסודר מסייע להגדיר את המטרות במדויק ובאופן שמוסכם על הכול. בהמשך לכך מקודם תיאום בין הגורמים השונים בעסק שקשורים לכך. כל שלב בתכנון שמתבטא בהחלטות רשמיות, אפיונים וכדומה, יהווה בסיס מסודר לשלב ההמשך. מה יידרש לשם מימוש התהליך והגעה כמתוכנן לשלב הייצור? מגוון המשאבים שיידרשו והם יזכו לניצול מיטבי תודות לתהליך המסודר. כמו כן, תיעוד תהליך התכנון בתיק המוצר יוכל לסייע לבסוף גם לתמיכה במוצר, לטיפול בתקלות, להכנסת שינויים עתידיים ואף לפיתוח מוצרים נוספים. התכנון השיטתי הוא גם הדרך המומלצת להגעה למטרות עסקיות נוספות שחשובות למפתחי המוצר, למשל הגעה מהירה לשוק.

מהם שלבי תהליך התכנון המכני?

אלה כמה שלבים אופייניים שרואים בדרך כלל בתהליך תכנון כזה:

  • אפיון הבעיה – תכנון מכאני מתחיל בדרך כלל מזיהוי צורך שאין לו מענה או שיש לו מענה בלתי מספק. המוצר צריך לספק מענה כזה באופן שייצור עניין אצל לקוחות פוטנציאליים. שלב זה תלוי כמובן מאוד ביכולת להבין לעומק את הלקוחות המיועדים, בין אם אלה לקוחות קיימים של העסק או קהל לקוחות חדש.
  • הגדרת דרישות – בשלב ה-System Requirement Review (או SRR) עולות שאלות כגון מהן הדרישות שלנו מהמוצר? מה מוגדר כהכרחי? ומה מוגדר כדרישות רצויות אך משניות? כל זאת, מטופל בראייה שמשלבת שיקולים טכניים וגם במיוחד שיקולים עסקיים.
  • בחירת הפתרון האידאלי – השלב הבא של תהליך התכנון המכני מכונה System Design Review (או SDR). כעת מתעמקים באפשרויות השונות למימוש המוצר ובוחרים באפשרות המתאימה ביותר.
  • בדיקת תפקוד המוצר – תתבצע בעזרת בניית אב טיפוס לפי התכנון שנוצר. בעקבות זאת, עשויים להתגלות היבטים שונים שדורשים שיפור. אלה ימומשו במסגרת אב טיפוס נוסף וכן הלאה, עד שלבסוף מעריכים שתהליך התכנון הגיע לסיומו. משמע – המוצר מוכן ליציאה לשוק. אגב, יש היום פתרונות יעילים ונוחים מאוד לייצור מהיר של אבי טיפוס, כולל פתרונות עיבוד שבבי מתקדמים. לאחר תהליך התכנון גם תהליך הייצור מציב אתגר לא קטן, בין אם זה תכנון תהליכי ייצור או שיפור תהליכי ייצור. אך זהו כבר נושא מיוחד בפני עצמו.

אפשר לחלק תהליך תכן מכני לשלבי משנה נוספים, אך מתווה כללי זה מקובל וחיוני. במהלכו ובסופו גם עשוי לקבל ביטוי תכנון של גרסה ראשונית פשוטה בגישת Minimum Viable Product (או MVP).

איך אפשר למנוע טעויות כשמתחילים בתכנון מכני?

תהליך מורכב מסוג זה עלול כמובן לסבול מלא מעט כשלים ותקלות. כדי לצמצם ואף למנוע זאת מראש, מומלץ לשים לב לנקודות האלה:

  • חלוקת תפקידים נכונה – כבר בהתחלה חיוני להגדיר היטב מי האחראים על הפרויקט ועל קבלת ההחלטות ומי בעלי התפקידים השונים במסגרתו. כאן עשויים לבוא לידי ביטוי ההיררכיה הניהולית בעסק, תחומי האחריות השונים ואם אלה יזמים שותפים – הסכמה מראש כיצד מקדמים דברים בזריזות, במקרים של חילוקי דעות עקרוניים.
  • הקפדה על ניהול תיק מוצר – פתיחת תיק מוצר עוד מתחילת התכנון וניהולו באופן יעיל ומוקפד. תיק כזה הוא מקור מרכזי אחד רשמי לכל המידע החשוב על המוצר ופיתוחו.
  • לא לדלג על שום שלב – חשוב לזכור שאלה שלבים ראשוניים, כך שכל החלטה שתתקבל בהם משמעותית ביותר. זאת משום שהם מהווים מקור לאין-ספור החלטות בהמשך. השלבים הקלאסיים של תכן מכאני הם תוצאה של ניסיון רב שנים בשטח. לכן, כדאי להיזהר מאוד מקיצורי דרך אשר באים במקומם. השלב הראשוני של מענה מדויק ככל האפשר לשאלה מה המוצר פותר? או להבטיח ככל האפשר שישנו עניין בשוק בפתרון לצורך הזה ובפרט בפתרון שמציג המוצר שלכם. לא פעם קורה שעסקים יוצאים ביוזמות טובות מאוד בפני עצמן אך הקהל הטבעי לכאורה למוצר לא באמת מעוניין בו. דוגמה נוספת לחשיבות ההקפדה על כל השלבים: סימולציה ממוחשבת עשויה להיות שימושית מאוד בשלבי התכנון הראשוני, אבל היא לא מספיקה כתחליף לבניית ובחינת אב טיפוס.
  • לחשוב קדימה – להבין את ההשלכות של החלטות שונות באשר להמשך תהליכי התכנון, הייצור והגעת המוצר ללקוחות. הדבר מחייב שיתוף פעולה מתמשך של צוות מומחים מנוסים. זאת מאחר שמקצוען אחד עשוי לקבל החלטות בתחומו שהן בעלות השלכות שהוא לא מודע להן מתחומו של מומחה אחר בצוות. לכן על כולם להיות מעורבים ומעודכנים באופן שוטף בהתקדמות התכנון ולקדם אווירה שפתוחה לביקורת, הערות והצעות.
  • שילוב העיצוב מההתחלה – כמו כן, חשוב לשלב התייחסות לעיצוב המוצר כבר מתחילת תהליך התכנון. לשם כך, חיוני שיתוף הפעולה ההדוקהבין מעצבי המוצר למי שמתכננים אותו ברמה הטכנית הנדסית.

לסיכום

המסקנה המעשית פשוטה: השקעה בתהליך התכן המכני ככל הנדרש באופן יסודי וחכם הוא המפתח החיוני והקריטי למוצר מצליח!

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות