קובוט במפעל

cobot (קובוט) הוא collaborative robot (רובוט שיתופי). המונח שיתופיות בהקשר זה, מתייחס לעבודה בסביבה משותפת עם בני אדם ובקרבתם. זאת בשונה מרובוטים תעשייתיים רגילים, אשר מיועדים לעבודה בסביבה מבודדת.התחומים רובוטיקה ואוטומציה הם תחומים אשר לא מפסיקים להתקדם ולהשתכלל. עם זאת, חשוב לעשות הפרדה בין עובדי החברה לרובוטים, כדי להימנע מאתגרים שעלולים לצוץ במפגש ביניהם. ככל שהרובוטים מסוגלים לעבוד מהר יותר, כך המהירות שלהם מסכנת את העובדים. ככל שהם מטפלים בחפצים כבדים יותר, כך ישנו סיכון נוסף לעובדים להיפצע מהם. הפתרון לאתגרים אלה הוא כאמור הפרדה בין הרובוט לעובד. אך ישנם יתרונות רבים, גם ברובוט שיוכל לעבוד בשיתוף בני אנוש. כך נוצרה והתפתחה הקטגוריה המיוחדת של רובוטים, שידועה בכינוי קובוט או רובוטים שיתופיים.

רובוטים קלאסיים

אם תקראו איך הפכה אוטומציה תעשייתית למהפכה התעשייתית של המאה ה-21 תבינו אילו שינויים דרמטיים הובילה הרובוטיקה הקלאסית. רובוט תעשייתי רגיל הוא מכונה רבת עוצמה ואפשרויות. היא מאפשרת לבצע פעילויות ייצור מגוונות, ברמת פרודוקטיביות גבוהה מאוד, בעבודה מתמשכת ולאורך זמן ואף לעבוד בתנאים אשר מסוכנים לבני אדם. מצד שני, רובוטים כאלה לא מתאימים לכל עסק, עקב סיבות שונות ורבות.

קובוט מול רובוט

קובוטים הם כאמור סוג שונה של רובוטים לתעשייה. לכאורה, השוני הוא בעיקר בכל הנוגע לבטיחות בעבודה עם בני אדם. בפועל, מהיבט זה ומשיקולים נוספים, נובעים הבדלים רבים בין שני סוגי המכונות. הבדלים כוללים גם את הנקודות האלה:

  • מהירות: לקובוט יש מגבלת מהירות, מסיבות של בטיחות לבני האדם שעובדים לצידו.
  • כוח: רובוט רגיל לרוב מסוגל להרים משקלים כבדים יותר מאשר שקובוט מסוגל. זאת מאותן סיבות בטיחותיות שציינו בהגבלת המהירות. לכן הרובוט מסוגל לעשות עבודות מסוימות שקובוטים לא מתאימים עבורן.
  • מבנה בטוח: לחלקי הקובוטים יש לרוב מבנה מעוגל, אשר מצמצם סיכוי לנזק עקב מכה לאדם. זאת בשונה מהפינות החדות ברובוטים תעשייתיים.
  • התאמה לשימוש פרטי וציבורי: הקובוטים יכולים מתאימים גם לעבודה בסביבה פרטית וגם בסביבה ציבורית. למשל קובוט שמספק מידע במוזאון.
  • הסתגלות לשינויים: רובוט תעשייתי רגיל עובד בסביבה קבועה ולא משתנה, לעומת קובוט שיכול להסתגל לשינויים בסביבה. קובוט מתקדם יוכל להסתגל גם למצב שבו היעד שלו זז מעט ולהתקדם לכיוונו. את מיקום היעד הוא יכול לזהות באמצעות ניטור וזיהוי מיקום סימונים שישנם על היעד שלו. את מיקום המגשים והחפצים שביעד, הוא יוכל לזהות באופן דומה, באמצעות מנגנון ראייה בתלת ממד.
  • ההטמעה: הטמעת אוטומציה לקווי יצור בתעשייה מתבצעת באופן מהיר יותר, כאשר מדובר בשימוש בקובוטים.

קובוט חכם

מה “חכם” כל כך בקובוטים? הינה כמה סיבות:

  • קל ללימוד: הקובוט בנוי בצורה כזו שהעבודה איתו תהיה קלה ככל האפשר. הזמן ללמוד איך לעבוד עם קובוטים הוא קצר מאוד ולא מצריך הכשרה קודמת.
  • פשוט לתכנות: את הקובוט אפשר לתכנת בצורה פשוטה, באמצעות ממשק משתמש גרפי. אפשרות שימושית במיוחד היא להניע אותו לנקודה מסוימת בחלל, כדי שהוא יזכור אותה לפעולות עתידות שיתבקש לעשות בהמשך.
  • בטוח לאנשים: אם הקובוט נתקל במכשול, כולל אדם, הוא יעצור.
  • מודע יותר לסביבתו: הקובוט עשוי לכלול אוסף חיישנים גדול מהרגיל, אשר מסייע לו להתמצא בסביבה משתנה, לצד עובדים אנושיים. המידע שמגיע מחיישנים אלה מנוצל כמובן למען המטרה המרכזית של בטיחות משופרת. כמו כן, אפשר בצורה כזו לאפשר אינטראקציה משוכללת יותר בין העובד לקובוט. למשל, עצירה ידנית של פעולת המכונה והפעלה חוזרת שלה בנגיעה קלה נוספת.
  • משתלב במגוון רחב של תעשיות ולמטרות רבות: לשם ההמחשה, Stellantis N.V מייצרת מכוניות FIAT 500 בסיוע 11 קובוטים, אשר פועלים בפס הייצור שלה לצד עובדים אנושיים. כמו כן יש קובוטרים שמתוכנתים כדי לתת עיסוי לבני אדם.
  • ניתן להתאמה גם לביצוע משימות של בדיקה.
  • משתלב היטב במערכות אחרות: אפשר לתכנת קובוט לתפקד בשילוב מכונות אחרות, כולל לחיצה של הקובוט עצמו על כפתורים שונים במכונות האלה.

כמה עולה קובוט?

הקובוטים עצמם יקרים יותר מרובוטים תעשייתיים רגילים. אך בעזרת רכש חכם ושימוש חכם, עלות זו עשויה להתקזז בחיסכון שמשיגים מבחינות שונות בשימוש השוטף בהם. ככלל, הפרויקטים שלכם יהיו זולים יותר עם קובוטים, עלויות התפעול יצטמצמו ותקבלו לרוב החזר השקעה (ROI) מהיר. קובוט תופס פחות מקום פיזי בעסק, מאחר שאין צורך לגדר אותו. מהיבט עלויות התאמת הקובוט למטרותיכם זו משימה פשוטה יחסית ויש גם קובוטים אשר מותאמים מראש למשימות ספציפיות. שינוי באופן פעולת הקובוט גם כן פשוט למדי. זאת בשונה מרובוטים קלאסיים, שאצלם הדבר מסורבל ויקר יותר. התועלת הכספית משימוש בהם תלויה כמובן גם בהתאמתם למשימה, ובכך שמביאים בחשבון את חסרונותיהם. למשל, רובוט רגיל עשוי להשתלם לאורך זמן, תודות לעבודה הרבה שהוא עושה בכל יום, אך הוא יהיה מתאים פחות לנפחי עבודה גדולים. אגב, חיוני להבין שקובוט הוא לא בדיוק תחליף משופר לרובוט תעשייתי רגיל, אלא הם למעשה שני סוגי מוצרים משלימים. קובוט גם לא נוטה להיות מוצר שמחליף עובדים, אלא יותר אמצעי שמשלים את יכולותיהם.

לסיכום

הקובוטים מרחיבים את האפשרויות שעומדות לרשותכם, באופן משתלם ומשמעותי ביותר. לכן מומלץ מאוד לכל מי שזקוקים לפתרון רובוטיקה להכיר אותם.

צרו קשר

למידע נוסף השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם האפשרי

    מאמרים נוספים

    נגישות